By: Royd Guyon

តើអ្នកធ្លាប់ឆ្ងល់ទេ អ្វី​ដែល​ជា អាហារូបត្ថម្ភដែលអ្នកទទួលបាន ពីសូដា នៅក្នុងអត្ថបទនេះ

ខ្ញុំនឹងនិយាយអំពី ការពិតអំពីសូដា សូដាមួយកំប៉ុងមាន មានជាតិស្ករ ៣៩ ក្រាម មនុស្សម្នាក់គួរទទួលទានជាតិស្ករតិចជាង ៤០ ក្រាមជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ អាហារទាំងអស់ដែលយើងញ៉ាំក៏ត្រូវបានបំលែងទៅជាគ្លុយកូសដែរ ដែលជាជាតិស្ករសាមញ្ញដែលរាងកាយរបស់យើងប្រើដើម្បីផ្តល់ថាមពល។ ជាតិស្ករបន្ថែមទាំងអស់ដែលយើងមិនប្រើត្រូវបានបម្លែងទៅជាខ្លាញ់ហើយរក្សាទុកនៅក្នុងថ្លើមនិងសាច់ដុំ។ សូដាកំប៉ុងនីមួយៗមាន ១៤០ កាឡូរីហើយវានឹងចំណាយពេល ១៥ នាទីដើម្បីហាត់ប្រាណដើម្បីកម្ចាត់កាឡូរីនោះ។ ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិផ្អែមក៏ធ្វើឱ្យមនុស្សម្នាក់ញ៉ាំបានច្រើនដែរ។ វាគឺជាមូលហេតុមួយដែលហេតុអ្វីបានជាវាត្រូវបានផ្តល់ជូនជាភេសជ្ជៈជាមួយនឹងការបញ្ជាទិញរបស់អ្នកនៅពេលអ្នកទទួលទានអាហារនៅភោជនីយដ្ឋានអាហាររហ័ស។

ឥឡូវនេះអ្នកដឹងពីការពិតអាហារូបត្ថម្ភទាំងនេះអំពីសូដា។ អ្នកត្រូវយល់ដឹងអំពីហានិភ័យសុខភាពដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នកផងដែរនៅពេលអ្នកផឹកសូដា។ វាអាចបណ្តាលឱ្យធាត់និងទឹកនោមផ្អែម។ នេះបើយោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក មានមនុស្សចំនួន ៤១២ លាននាក់នៅទូទាំងពិភពលោកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ដំណឹងល្អគឺថាអ្នកអាចការពារជំងឺនេះដោយការរស់នៅប្រកបដោយសុខភាពល្អ។ កុំបរិភោគអាហារគ្មានសុខភាពនិងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិផ្អែម និងធ្វើលំហាត់ប្រាណទៀងទាត់។ Cristiano Ronaldo បាននិយាយថា “ ផឹកទឹកមិនមែនសូដា” ។

ឯកសារយោង

  1. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015 (http://apps.who.int/iris/ bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf).
  2. https://www.who.int/health-topics/diabetes
  3. https://www.reuters.com/lifestyle/sports/drink-water-ronaldo-removes-coca-cola-bottles-euro-press-conference-2021-06-15/